‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Mooie korte gedichten bij een overlijden

Het kiezen van de juiste woorden op een uitvaart kan erg moeilijk zijn, vooral als u zelf wilt spreken. Een kort gedicht is een mooie manier om uw steun aan nabestaanden te betuigen. In dit artikel geven we verschillende voorbeelden van passende korte gedichten bij overlijden.

Gedichten die u kunt voordragen bij de begrafenis

Spreken op een uitvaart of begrafenis is niet eenvoudig. Als u het lastig vindt om een verhaal te schrijven, kunt u kiezen voor een kort en krachtig gedicht. Uitvaartgedichten omschrijven vaak precies hoe u en vele nabestaanden zich voelen bij het verlies van een dierbare. Op deze manier hoeft u niet lang aan het woord te zijn, maar laat u toch zien dat u graag uw steun wilt betuigen. Hieronder geven we enkele suggesties van gedichten die u kunt overnemen of gebruiken als inspiratie.

Positief gedicht bij overlijden

De dag van de uitvaart is vaak erg verdrietig en zwaar. Om mooie herinneringen van de overledene op te roepen, kan het helpen om een positief gedicht voor te dragen.

“In liefdevolle herinnering, straalt jouw licht ongeacht.

Een leven vol betekenis, de sterren in de nacht.

Een glimlach, een traan, voor altijd in ons hart,

Jouw aanwezigheid blijft, nooit echt apart.”

Gedicht voor overlijden echtgenoot

Als u als partner een gedicht wilt voordragen aan uw overleden man, is het kiezen van passende woorden ontzettend lastig. Misschien wilt u heel veel zeggen, maar vindt u het lastig om hierin beslissingen te nemen. Onderstaande gedichten kunnen u op weg helpen.

“Mijn liefste, mijn rots, in tijden van vreugd en pijn,

Jouw liefde blijft voor eeuwig, zal nooit verdwijnen.

Met elke zonsondergang, met elke nieuwe dag,

Blijf je voor altijd in mijn hart, in liefde en ontzag.”

Gedicht voor overlijden echtgenote

Ook als u als partner een gedicht wilt voordragen aan uw overleden vrouw, is het opstellen van een tekst heel moeilijk. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van gedichten die u wellicht op weg helpen. Zo hoeft u zelf niet al te lang stil te staan bij het opstellen van een passende tekst.

“Een vrouw zo teder, zo vol van kracht,

Jouw liefde was het anker, dag en nacht.

In elke regendruppel, in elke zonnestraal,

Voel ik jouw aanwezigheid, in elk verhaal.”

Gedicht voor overlijden vader

Als u een gedicht wilt voordragen voor uw overleden vader, kunt u onderstaande troostende teksten gebruiken als inspiratiebron. Natuurlijk kunt u altijd een persoonlijk verhaal hierin verwerken. Hoewel de woorden het verdriet niet wegnemen, zal het de pijn misschien iets verzachten.

“Een vader zo sterk, wijsheid in elke blik,

Je leidde ons met liefde, elke stap, elk ogenblik.

In onze harten draag je, als een kostbaar juweel,

De lessen die je gaf, blijven voor altijd heel.”

Gedicht voor overlijden moeder

Ook als u een gedicht wilt voordragen voor uw overleden moeder, is het kiezen van de juiste woorden ontzettend moeilijk. Hieronder vindt u steunende teksten die u kunt gebruiken als inspiratie. Hier kunt u natuurlijk altijd een persoonlijke touch aan toevoegen.

“Moeder, zo zacht, een hart van goud,

Je warmte en zorg, zo ongekend vertrouwd.

In de bloemen die bloeien en de lucht zo blauw,

Leef je voort, in liefde en trouw.”

Gedicht voor overlijden opa

Een passende tekst voordragen op de uitvaart van uw opa kan heel pijnlijk zijn. Zo kan het voordragen van een gedicht voelen als een definitief einde. Uit deze teksten kunt u wellicht wat steun halen.

“Opa, met je verhalen, vol wijsheid en vuur,

Je lach en je knipoog, dat was puur.

In de herinneringen aan jou, altijd zo fijn,

Blijf je in ons hart, als een eeuwig zonneschijn”

Gedicht voor overlijden oma

Ook voor uw oma kan een passende tekst voor de uitvaart vinden heel zwaar zijn. Om de uitvaart op een mooie manier af te sluiten, kunt u inspiratie halen uit onderstaande gedichten.

“Oma, met je liefde, je koesterende arm,

Je troost en je geborgenheid, altijd zo warm.

In de koekjes en verhalen, vol vreugd en pracht,

Leef je voort, in ons hart, dag en nacht.”

Gedicht voor overlijden vriend of vriendin

Als een vriend of vriendin is overleden, gaat u door een ontzettend lastige tijd heen. Het voordragen van een gedicht op de uitvaart kan helpen bij het verwerken van dit grote verlies. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

“Een vriend(in) zo dierbaar, een band vol vertrouwen,

De herinneringen met jou worden voor altijd behouden.

In de lach, in de traan, in elke mooie dag,

Blijf je in ons hart, voor altijd met een glimlach.”

Gedicht bij overlijden door ziekte

Als een dierbare komt te overlijden door ziekte is dit ontzettend zwaar voor alle nabestaanden. Op de uitvaart zal er veel verdriet en ongeloof aanwezig zijn. Dit is bijna in geen woorden uit te drukken. Hopelijk kunnen onderstaande gedichten u helpen bij het kiezen van de juiste woorden.

“De strijd was lang, de pijn te groot,

Maar je kracht en moed, die blijven groot.

In elke glimlach, in elke traan,

Leef je voort, als een lichtend baken, altijd aan.”

Op zoek naar meer korte gedichten bij overlijden?

Heeft u nog geen passend gedicht gevonden of vindt u het moeilijk om de juiste woorden te kiezen? Laat het ons weten! Het team van PC Uitvaart staat altijd klaar om u te ondersteunen. Zo luisteren onze specialisten graag naar uw verhaal en buigen ons op die manier over een oplossing die bij uw situatie past. Wilt u het liefst zo snel mogelijk een afspraak inplannen? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op! Ons hoofdkantoor is iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag geopend tot 17.00. Ook kunt u ons altijd eenvoudig bereiken via ons telefoonnummer 020 580 5080 of per mail via info@pc.nl. Voor overige vragen kunt u altijd het contactformulier op onze website invullen. We helpen u graag verder.