‹ Bekijk alle verhalen

‘Mijn vader spaarde voor zijn eigen uitvaart’

Samen met mijn man en drie kinderen woon ik al bijna 10 jaar in Spanje. Mijn vader en moeder zijn al jaren uit elkaar. Met mijn moeder is het contact sinds de scheiding verwaterd, maar met mijn vader was ik altijd heel close. Toch werd er thuis niet over beladen onderwerpen gesproken, zeker niet met de kinderen erbij. Als wij in de vakanties op bezoek kwamen dan moest het gezellig zijn. En dat was het ook.

Als wij samen waren dan moest het gezellig zijn

Begin dit jaar is mijn vader onverwachts overleden. Dat was voor ons gezin een grote schok. Je zit zo ver weg en voelt je machteloos. Had ik iets kunnen doen als ik bij hem was geweest, had ik hem kunnen bijstaan? De vragen die door je hoofd gaan stoppen niet. In Spanje zaten wij met de handen in het haar. Als enig kind vond ik het mijn taak om zijn afscheid te regelen. Ik kon en wilde het niet aan andere familieleden overlaten. Hoe moest ik dit gaan regelen? En hoe zorg je ervoor dat het afscheid is zoals hij had gewild?

Ik wist dat hij lid was van PC Uitvaart, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wat wilde papa eigenlijk, wat wilde hij absoluut niet? Er werd niet over gepraat en ik heb het hem ook nooit gevraagd. Toen wij contact hadden gelegd met de uitvaartadviseur bleek dat mijn vader zijn wensen deels had vastgelegd. Hij had een paar dingen opgeschreven en dat gaf ons gelukkig een leidraad. Tot mijn verbazing werd mij tijdens het gesprek ook verteld dat mijn vader een depositorekening had. Hij bleek al jaren geld te sparen voor zijn afscheid. Van dit bedrag heb ik de uitvaart voor het overgrote deel kunnen betalen. Dit heeft mij echt ontzorgd in een zeer verdrietige tijd.

Deze verdrietige gebeurtenis had onze ogen geopend

Tegelijkertijd was het ook een eye-opener. Ik wil niet dat mijn eigen kinderen straks de kosten voor de begrafenis of crematie van mij of hun vader moeten betalen. Ik ben mij daarom samen met mijn man gaan inlezen over spaarmogelijkheden en enkele maanden geleden hebben wij een depositorekening geopend. Het geeft een goed gevoel te weten dat wij nu al sparen voor later, zodat onze kinderen niet hun spaargeld hoeven te gebruiken om onze uitvaart te betalen.

‹ Bekijk alle verhalen | Lees het verhaal van Jan ›