‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Troostgeschenk bij overlijden

Een uitvaart is voor iedere groep naasten anders. Tradities en rituelen, soms klein en andere keren groot, horen daar meestal bij. Bijvoorbeeld omdat de overledene gelovig was, of omdat er binnen een familie altijd hetzelfde lied wordt afgespeeld tijdens de uitvaart. Zulke gebruiken geven nabestaanden houvast en helpen om het verlies actief te verwerken. Een troostgeschenk geven is zo’n gebruik en dit kan vervolgens ook weer op allerlei verschillende manieren. Om u hier wat inspiratie voor mee te geven hebben we allerlei verschillende soorten troostgeschenken op een rij gezet.

Bloemen

Het is eigenlijk altijd wel een goed idee om een bos bloemen te geven, ongeacht de situatie. Ook bij een overlijden is een mooie bos een geschikt troostgeschenk. U kunt ervoor kiezen om een gewone bos bloemen te geven voor thuis, of juist een bloemstuk of rouwboeket voor bij de uitvaart. Soms zijn nabestaanden vrij specifiek over de bloemstukken die zij bij de uitvaart graag neer willen zetten, dus het kan handig zijn om dit eerst met hen te overleggen. Kijk hier voor meer informatie: https://www.pc.nl/blogs/welke-bloemen-in-rouwboeket/.

Een bijdrage leveren aan de uitvaart

Naast een bloemstuk geven zijn er ook nog allerlei andere manieren waarop u kunt bijdragen aan de uitvaart. De meest eenvoudige manier is door (een deel van) de kosten te dekken. Zeker wanneer er geen uitvaartverzekering was afgesloten voor de overledene kan een uitvaart voor vrij kostbaar zijn. Door hier in bij te dragen neemt u dan toch een stukje zorgen weg bij de nabestaanden, wat een mooi gebaar is. Toch hoeft het geen financiële bijdrage te zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om te helpen bij de organisatie van de uitvaart. Er moeten een heleboel zaken geregeld worden, dus wanneer u hier iets in kunt betekenen zullen de nabestaanden dat zeker waarderen.

In het huishouden

Helpen in het huishouden van de nabestaanden is bovendien ook een optie. Zo kunnen zij meer tijd en aandacht besteden aan de uitvaart. Een keertje schoonmaken, de kinderen van school halen of een pan soep maken, het zijn allemaal dingen die u kunt doen om de nabestaanden een handje te helpen. Zulke gebaren zijn ontzettend waardevol en vormen dan ook zeker een mooi troostgeschenk.

Een bijzonder sieraad

Sieraden zijn vaak van zichzelf al bijzondere geschenken. Ze zijn namelijk kostbaar en gaan jaren lang mee. Dit maakt het bij uitstek ook hele geschikte manieren om iemand te herdenken, en daarmee dus ook een mooi troostgeschenk. Soms kunt u de juwelen van de overledene laten omsmelten om er een nieuw sieraad van te laten maken bijvoorbeeld. Zo ontstaat er een sieraad met veel emotionele waarde en kan iemand diegene toch nog een beetje bij zich dragen. Er zijn zelfs sieraden waar wat van de as van de overledene in gestopt kan worden. Een zogeheten assieraad is voor sommige mensen hun meest waardevolle bezit en daarom ook zeker een geschikt troostgeschenk.

Een dagje weg

Natuurlijk hoeft een troostgeschenk niet altijd een groot en uitgebreid gebaar of cadeau te zijn. Het is ook mogelijk om een gezellig dagje weg te gaan met de nabestaanden of een nabestaande die u goed kent. Dat hoeft niet kort op de uitvaart, want een dagje weg kan later ook nog. Zo ontstaat er een moment om naar uit te kijken en samen even de gedachten te verzetten.

Een tastbare herinnering

Tastbare herinneringen maken het fijn om iemand te herdenken. Telkens als u de herinnering ziet is er dan weer de mogelijkheid om te herdenken. Het kan dan ook erg mooi zijn om een troost cadeau bij overlijden te geven dat hier op aansluit. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een fotoboek of schilderij dat hoort bij een bepaald moment. De foto’s of het schilderij zijn dan onlosmakelijk verbonden met specifieke herinneringen aan de overledene. Er zijn vrij veel mogelijkheden voor deze optie en dat hoeft niet altijd een beeld te zijn. Zo kunt u zelfs een herinneringsboom planten als tastbare herinnering.

Een gedicht of ander creatief stuk

U kunt er ook voor kiezen om zelf iets te maken en te geven als troostgeschenk. Denk bijvoorbeeld aan een gedicht, een lied of een kunstwerk in een andere vorm. Daarvoor hoeft u niet creatief te zijn aangelegd. Soms ontstaat er simpelweg iets moois vanuit uw goede bedoelingen. Omdat zo’n creatief stuk ontzettend persoonlijk is, vormt het een heel geschikt troostgeschenk bij overlijden.

Wanneer is een troostgeschenk passend?

Vaak kent u de nabestaanden zelf het best, en kunt u van daaruit dus ook het beste bepalen of een troostgeschenk passend is. Een geschenk wordt over het algemeen zeer gewaardeerd, maar dan is het wel zaak dat het een passend geschenk is. We hopen dat u met de bovenstaande mogelijkheden een idee heeft gekregen van de mogelijkheden hierbinnen en een mooi troostgeschenk kunt vinden waar u de nabestaanden een plezier mee doet.