‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat te zeggen bij overlijden?

Als er iemand in uw omgeving een dierbare verliest, gaat hij of zij door een zware en emotionele periode. Een waardevol gesprek kan op zo’n moment veel steun bieden, maar hoe pakt u zoiets aan? Vaak weten we niet wat we het beste kunnen zeggen op het moment dat iemand in onze kring een dierbare verliest. En dat is niet zo gek, want we praten in het algemeen niet over de dood. Om die reden hebben we een paar tips op een rijtje gezet.

Wat kunt u het beste zeggen?

Voordat we u wat tips meegeven, willen we eerst delen dat veel nabestaanden zich eenzaam voelen in hun rouw. Vaak willen ze de mensen om hun heen niet belasten, barsten ze snel in tranen uit of weten ze totaal niet hoe ze over de situatie moeten beginnen. Juist om deze redenen is de steun van een vriend, collega of familielid enorm belangrijk. Met onderstaande tips kunt u een fijn gesprek op gang helpen.

Stel de juiste vragen

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. ‘Geschikte’ woorden bestaan daarom niet. Toch kan iemand veel steun halen uit uw hulp. Begin daarom het gesprek met een vraag; op die manier voelt de nabestaande zich gehoord, en dat is enorm belangrijk. U kunt bijvoorbeeld vragen hoe het met hem of haar gaat, hoe de rouwende het afscheid heeft ervaren en of u nog iets voor hem of haar kunt betekenen. Op die manier geeft u, met uw eigen woorden, een andere invulling aan het woord ‘gecondoleerd’. Dit biedt een nabestaande extra steun.

Bied hulp aan

Door een gesprek te starten zal de nabestaande zich gehoord voelen. Vindt u het toch lastig om iets te zeggen? Dan kunt u hier altijd open over zijn. Zeg bijvoorbeeld dat u het lastig vindt om iets over de situatie te zeggen, maar dat u ontzettend graag wilt helpen. Dit zou u ook via een kaartje kunnen laten weten.

Vertrouw op jullie band

Komt het gesprek moeilijk op gang? Dat kan gebeuren, maar u heeft de eerste stap al gezet. Merkt u toch dat de gesprekken over de dood moeilijk verlopen? Geef dit dan aan. U kunt bijvoorbeeld delen dat u bang bent om iets verkeerds te zeggen. Bovendien kunt u altijd denken aan de band die u met uw collega, vriend of familielid heeft. Hoe iets voor de één negatief kan klinken, hoeft dit voor de ander niet zo over te komen.

Deel een mooie herinnering

Kent u de overledene ook? Deel dan een mooie herinnering. Geef aan dat u ook veel aan hem of haar terugdenkt. Op die manier krijgt de nabestaande het gevoel dat hij of zij niet alleen is. Zo kunnen jullie dit allebei een plekje geven.

Wat kunt u beter vermijden?

Er zijn natuurlijk ook altijd wat woorden die u beter achter wegen kunt laten. Toch hoeft u zich niet vervelend te voelen op het moment dat u per ongeluk een onhandige uitspraak doet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim 38% van de Nederlanders het lastig vindt om over de dood te praten, juist omdat ze hier weinig tot geen ervaring mee hebben. Leg in dat geval aan de nabestaande uit dat u het moeilijk vindt om over de situatie te praten. We raden aan om onderstaande uitspraken te vermijden.

Naar de rouwtijd vragen

Een rouwproces heeft geen einde. Doe daarom geen uitspraken over wanneer iemand genoeg heeft gerouwd. Uitspraken zoals ‘het is al bijna drie jaar geleden’ of ‘hé, het leven gaat verder!’ pakken vaak niet goed uit. Vraag in plaats daarvan hoe het gaat met de ander en of u op een manier kunt helpen.

Vermijd dooddoeners

U kent ze vast wel. De clichés zoals ‘de tijd heelt alle wonden’ of ‘het is fijn dat hij of zij nog zo oud is geworden’. Hoewel u dit misschien goed bedoelt, biedt dit op geen enkele manier troost of steun aan de nabestaande. Veel mensen kunnen deze uitspraken zelfs als kwetsend ervaren en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Te veel advies

Ook al wilt u de nabestaande helpen met goedbedoelde tips, kan te veel advies ook erg kwetsend overkomen. Kijk daarom enorm uit met oplossingsgericht advies. Vermijd uitspraken zoals ‘misschien is daten een goed idee?’. Probeer niet in te vullen wat de nabestaande nodig heeft, maar toon in plaats daarvan begrip en luister naar de verhalen.

Moeite met praten over de dood? Neem contact met ons op!

Heeft u, ondanks onze tips, nog steeds moeite om een gesprek te beginnen over de dood? Twijfel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op! We helpen u graag verder met al uw vragen omtrent dit onderwerp. We zijn iedere werkdag bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via ons telefoonnummer 0800 5080 (gratis) of stuur een mail naar info@pc.nl.