Begrafenis of crematie

Begraven of cremeren? Dat is vaak het eerste waar men aan denkt bij het regelen van een uitvaart. Wij kijken vooral naar de gewenste sfeer tijdens de uitvaart en hoe u afscheid wilt nemen. Zodat u met een tevreden gevoel kunt terugkijken op een mooie uitvaart.

Begrafenis of crematie. Wij informeren u graag over beide mogelijkheden.

Begrafenis

Na afloop van de plechtigheid wordt de overledene naar de begraafplaats gebracht. De begraafplaats en het graf heeft u vooraf kunnen overleggen met uw uitvaartbegeleider. Op een begraafplaats zijn verschillende soorten graven. Het grootste onderscheid ligt in algemene en eigen (particuliere) graven.

Algemeen graf

Een algemeen graf wordt gedeeld met meerdere onbekende personen en biedt plek aan een kleine grafsteen. Het graf is voor 10 jaar en kan daarna niet verlengd worden.

Eigen graf

Een eigen graf biedt meer mogelijkheden voor een grafmonument en kan naar wens verlengd worden. Het kan een laatste rustplaats zijn voor één persoon of voor meerdere familieleden. In dat laatste geval worden de familieleden op dezelfde steen bijgeschreven en heet het een familiegraf.

Crematie

De crematie vindt altijd plaats op de dag van de uitvaart. De as van uw dierbare dient 30 dagen in het crematorium te verblijven totdat u deze kunt ophalen of laten uitstrooien. Er zijn vele mogelijkheden voor de as. Bewaren in een urn, een urnengraf of plekje in een urnenmuur op een begraafplaats, in een assieraad of uitstrooien over land of zee. Bij begraafplaatsen zijn vaak verstrooivelden voor het uitstrooien van de as. In Herdenkingspark Westgaarde is zelfs een Ajax verstrooiveld.

Mee naar de oven

Vindt de plechtigheid plaats in een crematoria? Dan kan het mogelijk zijn om de overledene naar de oven te begeleiden of zelfs aanwezig te zijn bij de invoer in de oven. Als u dit wenst, kan onze uitvaartverzorger u hier meer over vertellen. Op onze uitvaartlocaties is dit in overleg vaak mogelijk.